čtvrtek 5. března 2009

2009 - Křemelná



Pantátové na své první akci


5. března 2009

Na Zabiho návrh jsme se vypravili Zabi, Náčelník a já zavzpomínat na staré časy, kdy jsme ještě byli aktivními dobrodruhy a vyrazili na běžky do katastru obce Hartmanice. Ihned po odjezdu vznikl z čiré radosti nad tím, že jsme po deseti letech opět spolu jen my tři a jedeme do přírody Golden Whiskey Club, podle známe Šmídovi knížky. Po krátké debatě byl název upraven na Golden Whiskey Club Junior, protože hrdinům knihy bylo padesát a více. Záznam z první akce klubu zde:



8:00 - Pantátové Sprostý člen (Zabi) a Kronikář (Denny) netrpělivě vyhlížejí pantátu Náčelníka (Náčelník), který věren své dlouholeté tradici není nikde v okolí, i když sraz byl v osm hodin ráno před bytem pantáty Sprostého člena.

8:10 - Pantáta (dále jen ppt) Náčelník velikou rychlostí brzdí před bytem ppt. Sprostého člena a s úsměvem sobě vlastním se s ppt. Kronikářem i ppt. Sprostým členem srdečně vítá.

8:11 - Ppt. Náčelník nacpal svůj vůz Renault Laguna mezi cizí vozy Peugeot 301 a Lada 1610 pomocí několika nárazníkových šťouchanců. Ppt. Sprostý člen hodnotí tento výkon potleskem z chodníku. Ppt. Náčelník označuje svůj způsob parkování za Francouzský. Ppt. Kronikář upozorňuje ppt. Náčelníka, aby se odpoledne nedivil, až najde svůj vůz posprejovaný a s rozbitými okénky a na něm nápis "Bejrůstský způsob parkování, podepsán Francouz".

8:30 - Vyprávění veselých historek ze života pantátů z období, kdy se neviděli (tedy zhruba z posledních čtrnácti dnů) a vášnivá debata nad stanovami nově založeného GWCJ. Stanovy nakonec dohodnuty a osouhlaseny, i když ppt. Náčelník i ppt. Sprostý člen nejprve prosazovali, aby měl i ppt. Kronikář nejprve dítě, aby to bylo fér. Zcela rezolutně do klubu GWCJ zakázán vstup těm, kteří ani nemají dítě, ani netrpí pod jhem své partnerky. Kachna s Davidem, například. Naopak, členství doporučeno Máše, z důvodů několikaletého trpění pod Kachnou a proto, že Máša je prima chlap, i když má prsa.

8:40 - Nová klubová hra se satelitní navigací ppt. Sprostého člena, která umí odhalovat policejní radary. V Červeném poříčí lehká hádka o to, kde byl radar schovaný. Vyhrává ppt. Sprostý člen, který tvrdí, že v odpadkovém koši u kapličky. Hra vrcholí okamžikem, kdy ppt. Kronikář vypráví zbylým dvěma pantátům legrační historku, kdy byl dohnán policejním vozem a zastaven za účelem ztráty dvou bodů a pokuty 2000,- Kč. Ppt. Sprostý člen reaguje smutným oznámením, že to samé se mu za okamžik stane taky.

8:42 - Pokutování ppt. Sprostého člena za rychlou jízdu krásnou policistkou v bílé čepici. Během pokutování vedou ppt. Náčelník a ppt. Kronikář provokativní řeči, aby si mohl ppt. Sprostý člen komunikaci s krásnou policistkou pořádně užít. Například ppt. Kronikář reaguje na představení policistky "Dobrý den, Policie České Republiky" vtipnou poznámkou, že to tušil, že ji prozradila uniforma. Ppt. Náčelník se pochvalně vyjadřuje o policejním radaru a žádá policistku, zda-li by směr radar rozebrat a podívat se dovnitř, jak to funguje. Konsternace policistky.

8:53 - Jedeme dál, ppt. Sprostý člen, chudší o 2000,- Kč a dva body nazývá své milé pantáty různými vynalézavými slovy, převážně gynekologického charakteru, a důrazně je žádá, aby toto již nikdy neopakovali, nebo jim dá přes držku. Ppt. Náčelník a ppt. Kronikář si vzájemně udělují po jedné malé modré známce, výrazu obdivu za provedenou akci.

9:00 - V uklidněné atmosféře uvnitř vozidla ppt. Sprostého člena dochází ke shodě v mínění o výkonu pokutující policistky. Je oceněn především příjemný přístup, milý hlas a profesionální vystupování a to i navzdory trapným poznámkám některých pantátů uvnitř vozidla. Ppt. Sprostý člen je nabádán, aby spáchal ještě nějaký přestupek, aby mohlo dojít k opětovnému setkání s policistkou. Pantáta Sprostý člen opakuje svoji hrozbu s rozbitím držky. Navíc prý už nemá na další pokutu stravenky.

9:27 - Zásobovací zastávka v obci Přeštice. Pantátové pobíhají po supermatketu Billa a nakupují nezbytné potraviny a ostatní výzbroj. Ppt. Kronikář, toho času v tíživé finanční situaci volí levnější potraviny typu tmavá tlačenka a rohlíky, oba zbylí pantátové se nijak neomezují, především v odělení piva a sušenek. Ppt. Kronikář se vrací do oddělení masných výrobků a dozásobuje se jitrnicí, aby mohl dělat zbytku výpravy v nestřežený okamžik chutě.

10:00 - Otevřena problematika hydrolyží. Ppt. Sprostý člen, autor původního návrhu a koncepce se ohrazuje proti konstručním zásahům ppt. Náčelníka, který z původně jednoduchého vynálezu navrhuje většími či menšími úpravami vytvořit něco podobného tanku s pluhem po stranách.

10:20 - Parkoviště nad Dobrou vodou dosaženo v čase, který dovoluje ujet na běžkách stanovený okruh Bývalá Rovina - Malý Babylón - Stodůlky - U Křemelné - Prášily - Jezero Laka - Nová Hůrka - Gerlova paseka - Bývalá Rovina. Všichni pantátové projevují nadšení a vzájemně se několikrát ubezpečují, že se jim to nezdá, ale opravdu jsou spolu na běžkách.




Předstartovní přípravy

10:22 - Ppt. Kronikář a ppt. Náčelník zjišťují, že jejich lyže kloužou trochu moc. Ppt. Sprostý člen šťastně běhá sem a tam, nahlas vydává radostné zvuky a šťastně hýká. A nic mu neklouže.

10:32 - Ppt. Sprostý člen upozorňuje, ža za hodinu bude pršet.

11:42 - Po mnoha peripetiích dosaženo odpočinkové místo nad říčkou Křemelná. Cesta byla náročná z několika důvodů: Ppt. Sprostý člen neustále otravuje s myšlenkou, že za hodinu bude pršet, po prvních dvou kilometrech vede cesta po vyfrézované lesní silnici, povrch je zledovatělý, pro spestření občas projede traktor s pluhem a zažene pantáty do příkopu, sníh silně taje a někdy se místo běhu na lyžích dá mluvit spíše o sportovním potápění. Po stranách se začínají objevovat varovné cedule s nápisy o nevybuchlé munici. Jedna z nich je přímo před odpořívacím místem.

11:57 - Konzumace donesených potravin, kochání se výhledy do okolí, nejvíce na rozhlednu Poledník a údolí říčky Křemelná. Do údolí říčky Křemelná vede od odpočívacího místa prudký a dlouhý kopec směrem dolů. Pantátové se těší, jak to sjedou šusem. Konzumace spestřena výměnou potravin a nápojů, zvláštní ocenění přiznáno jablečmu závinu, který dodal ppt. Sprostý člen a čaji s rumem od ppt. Náčelníka. O tmavou tlačenku ppt. Kronikáře byl nulový zájem.



Sjezd ke Křemelné

12:03 - Sjezd kopce ke Křemelné. Ppt. Sprostý člen jede první, aby mohl své druhy zdola nafilmovat. Nespadnul ani jednou. Ppt. Kronikář a ppt. Náčelník přehodnocují své smělé plány vzhledem k dlouhé absenci běžeckých tréninků a celkové tělesné zakrnělosti a váhají mezi návratem k autu a zbití ppt. Sprostého člena. Nakonec volí druhou variantu a pouští se odvážně z kopce. Oba s sebou několikrát flákají na zem, což ppt. Sprostý člen využívá k pořizování kompromitujících fotografií a rádoby vtipným poznámkám.

12.07 - Všichni pantátové jsou šťastně dole na mostu přes řeku a blahopřejí si k odvážnému sjezdu. Radost jim kazí pouze fakt, že zespoda vypadá kopec jako trapná, mírně nakloněná rovina.

12:26 - Stoupání lesem do pruhkého svahu s mokrým sněhem. Ppt. Sprostý člen si ztěžuje na ppt. Náčelníka a ppt. Kronikáře. Především se negativně vyjadřuje o jejich běžeckém stylu. Ppt. Kronikář navrhuje výměnu běžek, s čímž ppt. Sprostý člen naivně souhlasí. Po výměně ppt. Kronikář mizí v kopci a dlouho své přátelé nevidí. Po dlouhé době při shledání na kopci uznán pantátou Sprostým členem jeho omyl a již více nekomentován běžecký styl zbylých dvou pantátů. Toto podpořeno ujištěním ppt. Sprostého člena druhými dvěma pantáty, že jetli ještě cekne, dostane do držky.

13:00 - Dosaženo nejvyšší místo výpravy. Výprava přehodnocena a jako náhradní cíl stanovena hospoda v obci Prášily, odkud jede podle ppt. Sprostého člena autobus zpět do Dobré vody. Návrh jednomyslně přijat, protože hladina vody v běžecké stopě se již ustálila na cca. pěti centimetrech. Nahlas vyslovena myšlenka, že většina našich výletů ze zatím změnila v boj o přežití.

13:52 - Krásný úsek plný mírných sjezdů po zledovatělé cestě, zpetřených občasným průjezdem loužemi s vodou, bruslením na rolbou upravené trase a vzájemného, intelektuálně laděného špičkování.

14:04 - Dosažen rozcestník pod Poledníkem. Ppt. Sprostý člen navrhuje výstup na Poledník. V poslední chvíli mrštně uhýbá současné hozené běžce ppt. Náčelníku a kamene ppt. Kronikáře.



Pantáta Pisoár maká do kopce

14:16 - Příjemný sjezd do obce Prášily, sejmutí lyží a hledání autobusové zastávky a otevřeného restauračního zařízení za účelem zhodnocení akce a udělení známek.

14:27 - Občerstvení v restauraci U Michala. Pantátové Náčelník a Sprostý člen se ládují smažákem s hranolky, pantáta Kronikář si dáva Gothaj s cibulí a octem a zajídá vlastními rohlíky, protože je stále v tíživé finanční situaci. Při placení používá ppt. Kronikář kreditní kartu, za což sklízí různé vtipné poznámky od svých druhů a nevraživé pohledy od personálu.

15:47 - Odchod na autobusovou zastávku, vynucený především ppt. Sprostým členem, který se bojí, aby nám autobus neujel. Chvíli po odchodu vybíhá z restaurace U Michala číšník a předává pantátovi Náčelníkovi fotoaparát, který v restauraci zapomněl pantáta Sprostý člen. Ten zaujatě zkoumá jízdní řád, takže celé scénce nevěnuje pozornost. Fotoaparát uschován ppt. Kronikářem pro pozdější použití.

16:16 - Během jizdy autobusem vystresován ppt. Sprostý člen, když je požádán o pořízení poslední společné fotografie. Po hrůzných okamžicích, kdy střídá všechny barvy, nejvíc bílou a zelenou, je ale blamáž odhalena. Ppt. Sprostý člen dojat šlechetností svých přátel.



Šťastní pantátové Pisoár a prostý člen

16:29 - Zpátky u automobilu ppt. Sprostého člena. Krajinou vládne mlha a prší, je hnusně, sníh mohutně taje. Ppt. Kronikář, který bydlí nad řekou Berounkou projevuje obavu, aby se s tím samým sněhem nesetkal za několik dní ještě jednou, ve svém obývacím pokoji.

16:33 - Ppt. Náčelník navrhuje dohnat a zastavit autobus, který nás přivezl, protože v něm zapomněl batoh s klíči, telefonem a peněženkou. Krátké hlasování GWCJ a rychlý start směrem Hartmanice. Navigace se ujímá ppt. Náčelník podle jízdního řádu autobusu, který předem odpovědně připravil ppt. Sprostý člen. Ppt. Kronikář ze zadního sedadla fandí a poskytuje cenné rady.

16:50 - Autobus dostihnut a zastaven v obci Petrovice, batoh nalezen. Řidič autobusu se směje jako malé dítě.

18:21 - Návštěva šabatky Lucie a šabatčátka Elišky v bytě ppt. Sprostého člena, občerstvení a vyhodnocení celé akce. Udělena velká zelená známka pantátu Náčelníkovi za dobrodružnou akci s automobilovou honičkou, blahopřání, objetí a příslib dalších akcí.


Zapsal ppt. Kronikář Denny










Fotogalerie

Žádné komentáře:

Okomentovat