pondělí 7. září 2009

Biker is back!


7. září 2009

Pantáta Denny po měsíci nečinnosti zvednul zadek a došel si do Ebola Bike pro nové pláště a duše a včera byl opět na kole. Dal jsem si napoprvé krátkou vyjížďku podzimní Berounkou s návratem po Malochově stezce, sjízdnost je dobrá, žádný gang důchodců letos neřádí, takže jsem nepotkal ani jednu kládu přes cestu ukrytou za nepřehlednou zatáčkou nad skálou, jak to kdysi dědoušové dělávali. Btw.: Zkratka okolo ohrady s koňmi už je průjezdná kolem vily Drchovských (asi už se přestěhovali do srubu).










Po stopách Františka Malocha (Wikipedie)

Po stopách Františka Malocha je naučná stezka vedoucí po levém břehu řeky Berounky ze severovýchodního okraje Plzně ke zřícenině hradu Věžka u Druztové. Stezka prochází jihozápadní částí přírodního parku Horní Berounka, jejím těžištěm jsou chráněná uzemí Malochova skalka a Háj.

Vznik

Nápad vytvořit naučnou stezku věnovanou památce botanika Františka Malocha napadl v roce 2001 Petra Charváta, absolventa PeF ZČU v Plzni. Na podzim téhož roku začal s přípravou rigorózní práce Návrh naučné školní stezky s využitím flóry a vegetace spilitových skal v polesí Háj u Druztové v okrese Plzeň-sever. O rok později práci obhájil a nabídl k využití starostovi obce Druztová. Později bylo rozhodnuto o prodloužení trasy až na Bílou Horu v Plzni. V roce 2003 se podařilo zajistit dostatečné finanční prostředky a přistoupilo se k samotné realizaci, na které se kromě orgánů samosprávy podílely i komerční firmy. Autorem textů a většiny fotografií na informačních panelech je PhDr. Petr Charvát. Stezka byla slavnostně otevřena 10. října 2003 v Druztové.

Trasa

Stezka je dlouhá přibližně 9 km a její prohlídka obvykle trvá 4–5 hodin. Cesta patří mezi dobře schůdné s nenáročným terénním profilem, vhodná i pro rodiny s dětmi a seniory. Trasa nabízí několik vyhlídek do kaňonu řeky Berounky. Doporučovaná je návšteva na jaře s pestrou květenou či počátek podzimu, kdy se dominující habry zabarví dozlatova.
Trasa začíná na autobusové zastávce č. 20 na Bílé Hoře v Plzni. Odtud vede po žluté turistické značce lesem mírným kopcem až k louce s rozcestníkem turistických tras nedaleko Černého mlýna. Cesta pokračuje polní cestou až k rozcestí „U dubu“, kde odbočuje vpravo a přibližně 100 m vede po silnici na Druztovou. Před mostíkem trasa uhýbá opět na polní cestu, která prochází chatovou oblastí až k přírodní památce Malochova skalka, kde je umístěna i pamětní deska botanika.
Klikatící se chodníček vystoupá zpět na žlutou turistickou značku, která se pozvolna stáčí k severu, kde prochází po okraji přírodní rezervace Háj chránící přirozený smíšený porost dubohabrového lesa. Zpevněná cesta vede na okraj Druztové a a pokračuje asfaltovou silničkou dolů ke hřbitovu s kostelem sv. Máří Magdaleny. Od hřbitova vede pěšina po hrázi rybníka a strmě stoupá na vrchol spilitové skalky, kde stával mohutný gotický hrad Věžka. Vrchol se zbytky polozbořených zdí nabízí vyhlídku na Berounku.

Zajímavost

Stezka vede v některých úsecích po žluté turistické trase, která je nejstarší cestou v okolí Plzně – pro turistické účely byla upravena roku 1893 ve spoluprací Obce Plzeňské a Klubu českých turistů.

Informační panely

Na trase stezky je 11 informačních tabulí, z nichž 5 představuje krásu a rozmanitost místní přírody s využitím flóry a vegetace spilitových skal, dalších 5 je věnováno historii území a jedna samotnému Františku Malochovi.
Bílá Hora – historie městské části, pivovar Prior, těžba černého uhlí, Masarykův most, Pecihrádek
Tvrz Roudná – historie středověké tvrze, vznik přírodního parku Horní Berounka, řeka
Čertův mlýn – pověsti a tajemství mlýna, prameniště Dobrá voda, ves Senec
Botanik František Maloch – významný plzeňský botanik
Geologická minulost – geologická mapa Malochovy skalky
Biotop řeky Berounky – život v řece a jejím okolí
Květena habrového háje
Zvěř v polesí Háj
Polesí Háj – život v oblasti, skladba vegetačních pater
Obec Druztová – historie, kostel sv. Maří Magdaleny, škola, kaple sv. Jana Nepomuckého
Hradní zřícenina Věžka – historie hradu, pověst o kachně na zlatých vejcích