neděle 2. listopadu 2003

2003 - Vlčí hora


2. listopadu 2003

Byla to jednodenní výprava na místo, o kterém už léta básnil Zabi. Často vyprávěl o tom, jak na Vlčí horu míří se svým šíleným bratrem a ještě šílenějším otcem, jak každá taková výprava skončí katastrofou, zapálením lesa, těžkým zraněním nebo tím, že někdo z nich pak několik dnů nezvěstný a najde se v Amsterodamu s panenkou Barbie v jedné a  časopisem Mladý svět z roku 1973 v druhé ruce.

Vyjeli jsme vlakem v dopoledních hodinách a pomalým až ležérním krokem se dostali nahoru na horu. Výhled byl impozantní, počasí nádherně podzimní. Náčelník bohužel nebyl s námi, protože prožíval dobu temna a útlaku, označovanou jako Eve´s Age a měl zakázáno s námi kamarádit.

Nahoře jsme si opekli buřty, Zabi se pokusil znásilnit Lucku (viz fotografie) a zase jsme jeli domů. Bylo to příjemné, uvolněné odpoledne.








Zobrazit místo 2003 - Vlčí hora na větší mapě




Vlčí hora je výrazným morfologickým fenoménem v krajině. Elevace je tvořena masivem olivinického nefelinitu o velikosti asi 1,5 x 2,5 km, který patří terciérní vulkanické formaci Českého masivu. Horniny, kterými vulkanické těleso proráží, patří k zbraslavské skupiněbarrandienského proterozoika a lze je označit jako chloriticko-sericitické fylity (mapa 2). Průnik magmatických hornin je dáván do spojitosti s mariánskolázeňským zlomem.

Vlastní magmatická hornina může být značena jako aglomerátový tuf nebo struskovitá láva (foto 9 a 10), která odpovídá olivinickému nefelinitu s proměnlivým zastoupením foidů (složení tabulka 1) nebo podle jiných autorů ji lze označit jako leuciticko-nefelinický bazanit. Horniny mají charakter silně porézních struskovitých láv (foto 11 a 12), často s úlomky kausticky přepracovaných fylitů. Velmi běžná je silná alterace hornin. Součástí vulkanické činnosti jsou i pyroklastika velikosti prachu, písku, lapill i balvanů, místy se vyskytují sopečné strusky.

Typickým rysem hornin je porfyrická struktura, kdy několikacentimetrové vyrostlice tvoří pyroxeny a amfiboly (foto 13, 14 a 15). Pyroxen je běžně označován jako augit (obrázek 1), ale správná klasifikace je klinopyroxen salitového složení. Pyroxen tvoří volné jednoduché krystaly protažené podle vertikální osy s hojně zastoupenými prizmaty {110} a {011}, ale často i dvojčata podle {100} a vzácněji podle {101}. Velikost krystalů se běžně pohybuje až kolem 3 cm, v litaratuře jsou popsány i krystaly s délkou 10 cm. Povrch krystalů je většinou matný, někdy mírně korodovaný či znečištěný zbytky tufu; vzácněji jsou krystaly pěkně lesklé a dokonale omezené. Relativně běžné jsou náhodné srostlice několika krystalů, nejčastěji jednoho většího s narostlými či vrostlými menšími krystaly. Vzácně byly nalezeny i paralelní srůsty několika krystalů. Často zarůstají drobné krystaly pyroxenu do krystalů amfibolu.

Amfibol je možno klasifikovat jako oxykearsutit a jeho krystaly jsou zpravidla sloupcovité podle vertikály, vzácně se objevují krystaly čočkovitého habitu. Terminální zakončení krystalů je často hojnoploché. Velikost bývá běžně do cca 5 cm, vzácně až 10 cm, známé jsou i krystaly o délce 15 cm. Amfibol tvoří nejčastěji volné jednoduché krystaly, jen vzácněji rovnoběžné penetrační srůsty dvou krystalů, či náhodné srůsty menších krystalů na větší. Obvykle krystaly amfibolu jeví známky natavení (oblé hrany, nedokonalá až zcela nezřetelná krystalografická omezení, vysoký skelný lesk krystalových ploch, apod.).

Kromě pyroxenu (až 90 % v hornině) a amfibolu (10 –20 % v hornině) se akcesoricky objevuje i olivín. Olivín je přítomen jako běžný horninotvorný minerál v nefelinitu, nebo ve formě vyrostlic krystalů o velikosti až 30 mm nebo krystalů vrostlých do pyroxenu. Krystaly mají nízce sloupcovitý až tlustě tabulkovitý habitus. Povrch krystalů olivínu je pokryt vrstvičkou rezavě hnědých oxidů železa, barva olivínu není typická vzhledem k pokročilé přeměně. Hrany a roky krystalů jeví známky natavení, což ukazuje na vznik olivínů a amfibolů v jiné části magmatického krbu než kde vznikal pyroxen. Obsah fayalitové složky je kolem 17 %.

Z dalších minerálů byly v aglomerátových tufech popsány biotit, tvořící vyrostlice v nefelinitu a dále hyalit, phillipsit a aragonit, které vzácně vyplňující drobné dutinky v podobě povlaků nebo kuliček.

Na lokalitě je možný sběr skutečně pěkných vzorků pyroxenu a amfibolu nejen na výchozech, ale i ve výkopech, které najdeme na řadě míst pod vrcholem Vlčí hory.

Navrátil Z., Šrein V. (1997): Krystalovaný olivín v tufech Vlčí hory u Černošína. – Bull. min.-petr. odd. NM v Praze. 4-5, 177-178. Praha.


Pauliš P. (2000): Nejzajímavější mineralogická naleziště Čech. – Kuttna Kutná Hora. 112 stran.


Shrbený O. (1979): Geochemistry of the West Bohemian neovulcanics. – Čas. Mineral. Geol. 24, 1, 9-21. Praha.


Ulrych J. (1986): Oxykaersutity z Vlčí hory u Černošína v západních Čechách ve srovnání s kaersutitickými amfiboly Českého masívu. – Sbor. Západočes. Muz. Plzeň, Přír., 61, 1-46. Plzeň.

neděle 19. října 2003

2003 - Skryjské jezírko a Týřov


19. října 2003

Bylo krásné, slunné, i když studené ráno. David, Lucka, Andrea a Denny jsme sedli do auta a jeli se podívat na Skryjské jezírko. Zabi sednul na motorku a jel taky. Jak je z fotografie patrné, my v autě jsme byli v pohodě, Zabimu namrzla držka.

Údolím Zbirožského potoka jsme volnou procházkou došli až k jezírku, vyfotili se před ním, nad ním a skoro i v něm, pokračovali dál do obce Skryje a pak ještě dál na zříceninu hradu Týřova, kde za mladých let pobíhal Ota Pavel a hulákal na lesy, jak je u Berounky hezky a ticho.

Návrat byl až ve večerních hodinách, akce hodnocena jako podařená. Omluven Náčelník z důvodů Eve´s Dark Age.







Zobrazit místo 2003 - Skryjské jezírko a Týřov na větší mapě



Skryjská jezírka (Wikipedie)

Skryjská jezírka jsou dvě malá jezírka v okrese Rokycany[1] v Plzeňském kraji v České republice. Leží v nadmořské výšce 270 m. Jsou od sebe vzdálená jen několik metrů a každé z nich má délku přibližně 30 m, šířku 10 m a plochu asi 150 m²

Okolní skalní stěny a prahy tvoří odolné tmavošedé horniny sopečného původu - dacity. V nich vznikly vertikální pukliny, podél těch se začaly rozrušovat a uvolňovat horniny a došlo k proříznutí soutěsky. Ta byla později v nejužším místě zahrazena nanesenými balvany a za takto nanesenou hrází vznikla jezírka.

Jezírky protéká Zbirožský potok, který je přítokem Berounky. Horní jezírko leží těsně pod Skryjským vodopádem, zčásti je sevřeno mezi skalami a zčásti je k němu přístup otevřený. Dolní leží o několik metrů níže mezi stromy.

Ve stinném údolí a na vlhkých stráních v okolí jezírek rostou např. kapradiny, udatna lesní a vraní oko čtyřlisté.

Z ptáků se zde vyskytuje konipas bílý a horský. Pod vodou sbírá hmyz hmyz skorec vodní, vzácně zde loví drobné rybky ledňáček říční. Velké množství hmyzu je potravní příležitostí pro pstruhy potoční, jelce proudníky nebo vzácné vranky obecné a raky říční. K nejčastějším druhům bezobratlých pod vodní hladinou patří blešivec obecný, pod kameny se vyvíjí nymfy jepic, pošvatek, vážek, motýlic a chrostíků.

Jezírka, vodopád, potok a okolí je chráněno v rámci Přírodní rezervace Jezírka, jež je chráněným územím o rozloze necelých 60 ha v rámci CHKO Křivoklátsko. Nedaleká obec Skryje spolu se svým půvabným okolím jsou také velmi známé jakožto významné paleontologické naleziště zkamenělin, které velmi proslavil věhlasný francouzský badatel a inženýr Joachim Barrande.

Mezi jezírky prochází přes potok po lávce modrá turistická značka. Jezírka jsou po ní přístupná ze 3 km vzdálených Skryjí nebo z opačné strany od Podmokelského mlýna (asi 1,5 km).


Týřov (Wikiepdie)

Týřov (německy Angerbach) je zřícenina jednoho z druhdy nejvýznamnějších hradů Českého království. Nachází se v katastru obce Karlova Ves na území Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko (území Národní přírodní rezervace Týřov) na svahu nad Úpořským potokem a řekou Berounkou asi 3 km severovýchodně od vsi Skryje poblíž vesnice Týřovice, nacházející se na protějším levém břehu řeky. Mimo svoje mimořádné postavení v české minulosti - ve zdejší věži držen od října 1315 do dubna 1316 Jindřich z Lipé kvůli svému sporu s králem - je tento hrad také velmi zajímavý tím, že se jedná o zcela unikátní kastel francouzského typu s mnoha obrannými flankovacími věžemi, (umožňují křížové postřelování okolí i paty hradby, a jsou schopny se i krýt navzájem).


Hrad založil na počátku své vlády král Václav I. První zmínka o Týřově je ze září 1249, kdy zde král zajal vzbouřeného syna Přemysla (budoucího Přemysla Otakara II.) a jeho stoupence. Hrad stál nad brodem důležité zemské stezky na pravém břehu řeky Berounky. Od počátku měl hrad dvě jména, jedno české a druhé německé Angerbach. Jan Lucemburský zastavil hrad Vilémovi z Valdeka. Týřov byl jedním z prvních hradů, kteréKarel IV. po svém návratu do Čech vykoupil zpět ze zástavy ke koruně a zařadil jej mezi statky podmínečně zcizitelné v Maiestas Carolina. Týřov se těšil velkému zájmu českých králů pro své mimořádné vojenské kvality. Za husitských válek byl hrad v zástavním držení Aleše Holického ze Šternberka, předního přívržence císaře Zikmunda, ale vzhledem k jeho výjimečnému obrannému systému se Týřova bouřlivé události této doby (jako jediného hradu v širokém okolí) nedotkly. Za Jiřího z Poděbrad získal Týřov do zástavního držení jeho sekretář Jošt z Ensidle. Právě za jeho potomků, z důvodu jejich finančních možností a způsobu života, začal význam hradu upadat. Poslední výraznější opravy se mu dostalo na počátku 16. století. Postupně zchátral a roku 1575 se již uvádí jako pustý.


pondělí 3. března 2003

2003 - Gutštejn

3.3.2003 - Zabiho deník:

15:00 - Vyrážíme vlakem někdy ve tři odpoledne z Plzně, účel: přenocovat na Gutštejně, strávit pár romantických chvil v přírodě.

15:10 - Mám dobrou náladu, těším se, pod širák mě Lucka pouští čím dál tím míň. Hlavně se těším, že se zas svezu Bezdružickou lokálkou, mám ji moc rád.

16:35 - Vylézáme v Pňovanech z vlaku, motorák jede až za čtvrt hodiny, hoši se jdou ještě projít do lesa.

16:45 - Jdeme ale už nějak dlouho, navrhuji to otočit zpět aby nám vlak neujel.

16:46 - Hoši se mi smějí

16:47 - Začínám být nervózní

16:48 - Hoši mi oznamují, že jdou pěšky až na Gutštejn.

16:49 - Nejsem schopen to pobrat

16:50 - 23:10 Hoši jsou pěkný kreténi


17:00 - Smiřuji se s tím, že potáhnu svůj přetěžký batoh 15 km po svých nemocných nohou. Asi umřu.

17:05 - Přecházíme most přes Mži, míjí nás vláček motoráček, mávám mu a zatlačuji slzu lítosti.

17:06 - Rozhoduji se pro akt usmíření, vytahuji flašku rumu a s klidným vědomím, že mi neubude ji nabízím Kachnovi.

17:07 - Kachna tam kopnul skoro půlku flašky, všichni z toho maj srandu


17:08 - Mě nasral

17:09 - Hýzl

17:20 - Jdeme dál po kolejích, Kachna začal mluvit pěkně sprostě a vyhledává erotická témata.

17:30 - Na konci lesa mapujeme a jako obvykle se nechutně pohádáme kudy dál.

17:31 - Dělíme se na dvě skupiny. Skupina A tj. Denny a já jsme se ušlechtile rozhodli pro krásnou romantickou trasu plnou divokých přírodních scenérií, lesů, polí, luk,hlubokých údolí a potoků. Prostě pudem rovnou za nosem. Skupina B tj. David a Kachna se mrzce vydali po naprosto nudné rovné nezáživné silnici.

17:40 - Společně se skupinou A vyrážím dál po kolejích s vůlí udržet azimut stůj co stůj.


18:00 - Cesta nás nezklamala, výčet superdobrodružných zážitků by byl na dlouho, tak pouze stručně:

4x rokle hluboká

2 x úvoz zarostlý

1 x kilometr po oraništi bahnitý

2 x přeskakování potoka cákavé

3 x kopřivy pálivé

28 x vývraty

5 x bloudíme, hádáme se

1 x zapadáme do sněhu (v březnu)

20:00 - O 2 hodiny později se potkáváme s naprosto otrávenou skupinou B na pohodnutém místě u mostu v Trpistech

20:01 - Oddech, svačina, hádky mezi skupinou A a B

20:02 - Společně jdeme dál podél Úteráku, Kachnu ještě neopustila erotická témata.

20:07 - Kachna si našel nový erotický objekt, v mém zadku.


20:08 - Je to nechutné

20:30 - Přicházíme do Mydlovar, začíná se pomalu stmívat

20:36 - Začíná být docela kosa.

20:38 - Kachna je stále neodbytný

20:39 - Začínám toho mít dost.

21:02 - Šplháme do kopce nad Mydlovarama, Kachna zneužívá situace a šahá mi na zadek.

21:03 - Bojím se, mám s ním strávit noc na pustém hradě.

21:09 - Padla tma

21:10 - Hledáme cestu k Šípínu

21:11 - Denny zná zkratku.

21:12 - Zabloudili jsme.

21:13 - Zapadli jsme do bahna.

21:14 - A taky do sněhu.

21:17 - Prodrali jsme se křovím a našli Šípin, tma je jak v ranci.

21:37 - Makáme dál, je to ještě kus, už ale fakt nemůžu.

21:49 - Snažím se držet co nejdál od Kachny

21:53 - Znovu bahno, po tmě to je opravdu lahůdka.

22:15 - CÍL našli jsme Gutštejn, dole už někdo ale táboří

22:27 - Banda zfetovanejch trampů se tam snaží rozdělat oheň, chvíli posedíme.

22:28 - Poté co vidíme jak jeden z nich fouká do ohně a druhý mu ze srandy lije benzín na obličej raději odcházíme na hrad.


22:40 - Konec naší pouti, odpočinek, vybalování, rum, klobása.

22:59 - Kachna se snaží rozdělat ohěň.

23:40 - Ha Ha Ha moc mu to nejde.

23:56 - Kvůli Kachnovi musím sníst svou klobásku za studena.

23:58 - Začíná být kosa jako Nostra, zalézáme do spacáku


00:00 - Kachna se bojí, že na něj spadne v noci zeď, přelehává si a vypráví nám na dobrou noc horor Kruh.

00:00 - 06:00 Bojíme se všichni. Jelikož jsem vyčerpaný jak žumpa, brzy usínám.